Hjärtstartare ombord på Ingo!

Vi har bestämt oss för att hyra en hjärtstartare till sommarsäsongen 2014. Det gör vi för att kunna säkerställa att nödvändig vård kan ges så snabbt som möjligt utifall att någon av våra deltagare eller besättning skulle drabbas av ett plötsligt hjärtstopp när vi är ute och seglar.

Ingo befinner sig ute till sjöss med våra deltagare, detta gör att det inte alltid möjligt för ambulans och sjukvårdspersonal att komma fram i tid om någon skulle drabbas av ett hjärtstopp ombord. Därför måste vi vara redo att göra det vi kan för att förhindra en dödlig utgång. Om olyckan är framme behöver hjärt- lungräddning eller en hjärtstartare sättas in så snabbt som möjligt för att öka chanserna för den drabbade att överleva. Det här måste vi kunna göra till dess att sjukvårdspersonal lyckas ta sig till oss, eller vi till dom.

Vad är ett hjärtstopp?
Vid ett plötsligt hjärtstopp har det blivit ett elektriskt kaos i hjärtat som gör att hjärtat slår asynkront och inte kan pumpa runt blodet som det ska. Om inte hjärnan får tillgång till syresatt blod, vilket den behöver för att hålla en människa vid liv, kan det skada den drabbade så ordentligt att personen dör om det dröjer för länge innan hjärt- lungräddning sätts in eller en hjärtstartare används. För varje minut som går ökar risken att dö med 10% om inte hjärt- lungräddning eller en hjärtstartare används. Därför måste vi kunna agera snabbt och riktigt.

Med hjärt- lungräddning (se filmen nedan) kan man för hand försöka pumpa runt blodet i kroppen, men det är bara en hjärtstartare som kan få ett stopp på det elektriska kaoset.

Här finns hjärtstartaren
Ombord på Ingo finns hjärtstartaren i skepparhytten tillsammans med sjuklådan och information håller på att sättas upp ombord.

Film om hjärt- lungräddning

Mer information om hjärtstartaren hittar du här: www.hjartstartare-defibrillator.se

 

Ett stort tack till alla som var med och bidrog till insamlingen!!